Historik

Vi har ju redan nämnt lite om Black Jacks historia men faktum är att det är ett av de allra äldsta kortspelen vi har som fortfarande spelas på casinon. Tillsammans med pokern så går historien långt tillbaka i tiden, ända till perioden sent 1600-tal – tidigt 1700-tal. Där hittar vi de första spåren av detta fantastiska spel i Frankrike. Det var nämligen så att man där spelade ett mycket populärt kortspel som man kallade för Vingt-et-un, alltså tjugoett. Du förstår säkert kopplingen till dagens Black Jack där det ju faktiskt handlar om att inte komma över men så nära 21 som möjligt.

Spelet blev snabbt vida känt över hela landet under 1700-talet, alla ville spela och det blev ett av de mest populära kortspelen i Frankrike någonsin. Men det var inte förrän efter den franska revolutionen som det spred sig ut över världen. Det var på 1800-talet som Black Jack kom till USA med handelsresande. Då var det lagligt med hasardspel där men spelet fick en hård konkurrent i pokern och hade svårt att mäta sig med den. Så de som ägde spelhålorna kom fram till att det krävdes ett knep, något som skulle få även detta kortspel populärt. Man gjorde detta genom att lägga till en stor bonusvinst, vilket så klart skulle visa sig väldigt effektivt.

Hur kunde man vinna den då? Det var nu spelet skulle få sitt namn, tricket var nämligen att man skulle få spader ess och en svart knekt på första given. Fick man det så fick man helt enkelt Black Jack (svart knekt) och det var även så spelet kom att heta just detta. Dock så försvann denna chans till bonusvinst senare i historien, som du säkert märkt. Men namnet, det lever kvar.

Det var alltså tack vare detta ”knep” från ägarna till spelhålorna som gjorde att spelet blev populärt även i USA och så småningom i resten av världen. När förbudstiden kom i USA under början av 1900-talet så kunde faktiskt Black Jack mäta sig med pokern gällande popularitet. Och när spelandet blev tillåtet igen så växte det till sig ännu mer och alla ville spela Black Jack. Det var även då som reglerna sakta började förändras till dem vi spelar efter idag.