Korträknare

Blackjack är ett riktigt gammalt spel, som funnits i en eller annan form sedan åtminstone 1500-talet. Under alla dessa år är det många som funderat på om det finns något sätt att ändra oddsen till spelarens favör. Regler för hur man spelar ”perfekt” blackjack utvecklades tidigt, men innebar fortfarande att dealern hade ett övertag över spelarna. Det skulle så dröja ända tills 1963 innan en matematiker lyckades lista ut ett system för att räkna kort, och ge spelarna en möjlig fördel på mellan två och fyra procent. Detta är sedan något som plågat casinon världen över sedan dess (men inte tillräckligt mycket för att de ska sluta erbjuda blackjack).

Grunden i korträknande är att höga kort är bättre för spelaren, medan låga kort är bättre för dealern. Eftersom blackjack live använder sig av en begränsad mängd kort, så är det ”bara” att hålla ordning på hur många höga respektive låga kort som dragits. Om skillnaden dem emellan är stor, så förändrar man sättet man spelar på. Enkelt uttryckt satsar man mer när det finns många höga kort kvar, och tvärtom när de låga dominerar. Man ändrar också lite på sättet man spelar på; huruvida man stannar, tar ett nytt kort eller splittar i olika situationer.

Grundprincipen för korträknande är således enkel, och behöver inte heller vara så svår att utföra rent praktiskt. En vanlig metod är att man lägger till 1 för kort över ett visst värde, och drar ifrån 1 för låga kort. Högre över 0 resultatet är, desto bättre läge för spelaren och tvärtom. Detta sätt att räkna kort på är inte helt optimalt, men har den fördelen att det inte kräver så värst avancerad huvudräkning. För även om principen bakom korträkning är enkel, så kan det vara svårt att stå där vid roulettebordet och försöka räkna samtidigt som man spelar och eventuellt blir tilltalad av andra spelare.