tjock

Ordlista

Black Jack

Spelet går ut på att man ska nå poängsumman 21 eller så nära som möjligt. Om du får poängsumman 21 så har du fått en ”blackjack”. Om du har fått den på given, alltså på endast två kort har du fått en ”natural black jack”.

Dealer

Kallas också för givaren och det är helt enkelt den person som delar ut korten.

Försäkring

Om dealerns öppna kort är ett ess så kommer spelarna att bli erbjudna en försäkring. Du köper alltså en försäkring för att skydda dig mot en ”dealer black jack”.

Hit

När du ber dealern om ett ytterligare kort kallas det att du tar en ”hit”.

Push

Om du och dealern får samma värde på sina händer kallas det för ”push”, det innebär att det blir lika och ingen vinner.

Splitt

Om du får två likadana kort kan du välja att splitta dessa. Det innebär att du delar upp dem till två separata händer. Du dubblar insatsen, men du dubblar också chansen att vinna.

Stanna

Att stanna innebär att du väljer att inte ta några fler kort från dealern.

Tjock

Om du hamnar över poängsumman 21 kallas det att du blivit ”tjock” och du är därmed ute ur spelet resten av omgången. Det kan också kallas att man ”bustar” (kommer av engelskans ”to bust”).

 

Regler

Black Jack är ett otroligt populärt spel. En av anledningarna till varför spelet är så populärt är för att det har så enkla regler. Black Jack är ett kortspel och för att spela använder man sig av en helt vanlig kortlek, bestående av 52 stycken spelkort. En annan av anledningarna till spelets popularitet är att det inte spelar någon roll om man är en duktig Black Jack-spelare eller inte. Man spelar nämligen aldrig mot de andra spelarna. Man spelar bara mot dealern. Det betyder att nybörjare kan spela mot erfarna spelare. Det betyder också att det heller inte spelar någon roll om du har en motspelare eller om du har tio motspelare, du har lika stor chans att vinna i alla fall.

Spelet går ut på att du ska nå poängsumman tjugoett, eller åtminstone komma så nära som möjligt. Den spelare som kommer närmast summan 21 vinner nämligen omgången. Knekt, dam och kung är alltid värda 10, medan esset antingen kan räknas som ett eller elva, beroende på vad som passar bäst just då. Spelet börjar med att dealern delar ut två kort till varje spelare inklusive till sig själv. Alla får se dealerns egna kort, för att man ska veta hur man själv ska handla. Därefter delar dealern ut fler kort och du väljer själv om du ska ta ett kort till eller om det är dags att stanna. Om du råkar komma över 21 är spelet över för din del, då är du ”tjock”, som det heter. Dealern har en specialregel: han måste stanna om hans poängsumma blir 17, men om poängsumman blir 16 så måste han ta ett kort till. Den bästa hand man kan få är när man får poängsumman 21 direkt på given, då har man fått ”Black Jack”. Med en sådan hand kan aldrig dealern vinna över dig. De grundläggande reglerna för Blackjack är alltså väldigt enkla, men för att bli duktigare på spelet och öka dina chanser att vinna så kan du gå vidare och lära dig olika strategier.